مقالات

بیانات امام خمینی (ره) درباره ۱۵ خرداد

فرمایشات امام خمینی (ره) درباره ۱۵ خرداد پانزده خرداد یک نقطه عطفی است در تاریخ کشور ما که از همان وقت، شروع به فعالیت سیاسی شد و روحانیون از همان وقت خودشان را مجهز کردند. پانزده خرداد یک مصیبتی بود برای ملت ما، لکن مبدأ جنبش بود. پانزده خرداد در عین حالی که مصیبت بود لکن مبارک بود برای ملت ... ادامه مطلب »

مقاله / پانزده خرداد ، قیام و نهضتی خود جوش و مردمی

تهران، در روز ۱۵ خرداد عده‌ای از دهقانان اطراف ورامین (بویژه امامزاده جعفر) و عده‌ای از اهالی کَن نیز با شنیدن خبر دستگیری امام خمینی، کفن‌پوش و با شعار «یا مرگ یا خمینی» به سمت تهران حرکت کردند که در طول راه براثر تیراندازی نیروهای نظامی تعداد زیادی از آنان شهید شدند (همان، پرونده ش ۱۱۷، ص ۵۰، ۸۴، ۱۲۷؛ ... ادامه مطلب »

مقاله / پانزده خرداد – تهران بر اساس گزارشهای ساواک

 در حدود ۶۰۰ نفر کفن پوشیده و شعار «یا مرگ یا خمینی‌» با پرچم سیاه از ورامین به طرف تهران حرکت نموده‌اند. برپایی تظاهرات و وقوع درگیریهایی در ورامین‌، تعطیلی خطوط اتوبوس شرکت واحد در شهرری‌، تجمع کارگران کارخانه سیمان تهران در جلو کارخانه (واقع در جاده خراسان‌)، از دیگر حوادثی است که در این روز اتفاق افتاده و مأموران ... ادامه مطلب »

مقاله / پانزده خرداد از دیدگاه رسانه‌های خارجی

در ادامه گزارش نیز می‌افزاید: «… سفارت‌خانه‌های خارجی تعداد کشته‌شدگان را بیشتر می‌دانند. اما متعصبین مذهبی اعلامیه‌هایی پخش کردند که طی آنها از مردم دعوت شده تا بر ضد رژیم شاه دست به جهاد بزنند. ناظران سیاسی اظهار عقیده کرده‌اند که این اعلامیه‌ها نشانه خطر خونریزیهای تازه‌ای است‌. مقامات رادیو گفته‌اند که ژاندارمها جمعیتی را که قصد داشتند از ورامین ... ادامه مطلب »

مقاله / یاوران آفتاب

اشاره در تابستان ۱۳۸۲، طرح ثبت وقایع ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ در ورامین و پیشوا پیشنهاد شد. کار از پیشوا شروع شد؛ شهری در ۴۵ کیلومتری شرق تهران؛ شهری مذهبی با آدمهایی سختکوش‌. بارگاه امام‌زاده جعفربن موسی‌الکاظم نیز در این شهر واقع شده است‌. ابتدا از آقای حسین جنیدی جعفری‌، استاد دانشگاه و مراکز تربیت معلم‌، راهنمایی گرفتیم‌. جنیدی از اهالی ... ادامه مطلب »

مقاله / مروری بر زمینه‌ها و آثار قیام ۱۵خرداد

نیمه شب ۱۵ خرداد ۱۳۴۲/ ۱۲ محرم ۱۳۸۳ پس از دستگیری‌های گسترده روحانیان طرفدار امام در تهران و شهرستانها، مأموران رژیم‌، با استفاده از تاریکی شب و خواب بودن مردم‌، امام خمینی‌(ره‌) را با به کارگیری ده‌ها کماندو و سرباز گارد شاهنشاهی و کنترل نظامی محله‌های اطراف منزل ایشان بازداشت نمودند ـ و در واقع ربودند ـ و به تهران ... ادامه مطلب »

مقاله / نقش نهضت عاشورا در قیام ۱۵خرداد و انقلاب اسلامی

قیام ۱۵ خرداد سرآغاز جدی مبارزات ملت قهرمان به رهبری داهیانه امام خمینی« قدس سره» و یاری یاران سرافراز انقلاب است. در سحرگاه ۱۵ خرداد ۱۳۴۲، دژخیمان رژیم ستمشاهی به خانه امام در قم یورش بردند و امام خمینی« قدس سره» را که سه روز پیش از آن، به مناسبت عاشورای حسینی در مدرسه فیضیه، طی سخنان کوبنده ای پرده ... ادامه مطلب »

نگاهی به ایام محرم ۱۳۴۲ به عنوان زمینه ساز قیام پانزده خرداد

هیئت کوچه حکیم: هیئت قدیم دیگر قم که بعد از سخنرانی عصر عاشورای امام مورد بازدید ایشان قرار گرفت، هیئت کوچه حکیم بود. دو تن از سران این هیئت پیشاپیش با امام آشنا و با ایشان انس و الفتی یافته بودند. سیدمحمد ورامینی ـ رئیس هیئت کوچه حکیم ـ از دست‌اندرکاران رتق و فتق امور بیت امام محسوب می‌شد و ... ادامه مطلب »

مقاله / پانزده خرداد از دیدگاه رسانه‌های خارجی

معمول آن است که رسانه‌ها بیانگر دیدگاههای سیاسی دولتمردان و سیاستمداران آن کشور و سخن‌گوی دولت متبوعشان هستند، با این حال بازکاوی دو نکته در اینجا ضروری است‌: اول‌: برخورد دول خارجی و خبرگزاریهای آنان با قیام پانزده خرداد چگونه بوده است‌؟ دوم‌: آنان بین حقوق ملت ایران و منافع کشورهای خود در ایران‌، کدامیک را ترجیح می‌دادند؟ با بررسی ... ادامه مطلب »